Чорний колір – лакшері тренд харчової промисловості

Всі знають, що спочатку ми їмо їжу очима. Для того, щоб зробити їжу привабливою на вигляд, використовують харчові барвники. Але, звичайно ж, користувачі більше довіряють і віддають перевагу натуральним харчовим барвникам.

Загальні відомості про харчові барвники

Харчові барвники сьогодні широко поширені. Це хімічні сполуки, що мають здатність сильного поглинання та перетворення енергії електромагнітного випромінювання в найближчих і видимих інфрачервоних та ультрафіолетових областях для надання цієї здатності іншим тілам. А якщо говорити просто – надавати колір.

Красники діляться на:

  • штучні або синтетичні барвники. Ці барвники одержують у лабораторії шляхом синтезу.
  • натуральні або органічні барвники – зустрічаються в природі. Можуть бути мінеральними, рослинними чи тваринними.

Також слід зазначити, що є барвники ідентичні натуральним. Вчені давно вже навчилися синтезувати багато видів натуральних речовин, що зустрічаються у клітинах рослин, мінералів, тварин.

Як приклад натуральних барвників розглянемо чорний вугільний (Е153).

Чорні продукти як тренд

Вже давно монохром у моді, а все різнобарвне відійшло на задній план. Ця мода увійшла до всіх сфер життя, не тільки в одязі чи дизайні будинків. Сьогодні у моді чорні страви. Давайте розглянемо нижче всі бестселери чорної їжі.

Чорний бургер

За чорним бургером раніше шикувалася ціла черга, а на фестивалях їжі саме чорні бургери були найпопулярнішими. З чорних бургерів якраз і розпочалася мода на чорну їжу. Сьогодні чорним бургером, звичайно, нікого не здивувати. Чорний бургер з білим соусом виглядає дуже ефектно та апетитно.

Чорна піца

Незвичайна піца, виготовлена з чорного тіста та темних інгредієнтів: засмажені гриби, темне м’ясо, морська капуста, чорний соус. Така піца прикрасить будь-який стіл та здивує навіть гурмана.

Чорні равіолі

Чорні равіолі не новинка. Такому обіду віддадуть перевагу ділові партнери та люди, які люблять насолоджуватися видом їжі. А виглядають чорні равіолі справді дуже естетично.

Суші із чорного рису

Суші з чорного рису не лише гарні, а й дуже корисні. Такі суші не містять крохмаль, а калорійність нижче. У складі більше знаходиться рослинна клітковина, антиоксиданти, які омолоджують організм.

Чорне морозиво

Щорота набирає популярність чорне морозиво з різними смаками. Це морозиво вже з’являється у магазинах, а ресторанах цей десерт подають вже регулярно. Виготовляють таке морозиво із натуральних інгредієнтів.

Чорні напої

Сьогодні є навіть чорна горілка, яка має дуже м’який смак. Також зростає популярність чорного лимонаду, що готують на основі кокосової води або лимонного соку з додаванням чорного вугілля. Такий напій вгамує спрагу і почистить організм від шлаків.

Чорний барвник

Чорний вугільний барвник (vegetable carbon) – це натуральна харчова добавка Е153, стійкий пігмент. Цей барвник таки використовують для отримання насиченого чорного кольору напоїв та їжі. Барвник стійкий до нагрівання, світла та зміни рН середовища.

Вугільний барвник дозволений для використання харчової промисловості в Україні та багатьох інших країнах світу. Згідно з дослідженнями, при вживанні продуктів харчування, до складу яких входить вугілля, негативного впливу на здоров’я немає.

З чого видобувають чорний вугільний барвник

Для виготовлення чорного вугільного барвника використовується рослинна сировина, яку обробляють термічно. Але оскільки раціональне використання природних ресурсів – це вимога сучасності, то чорний барвник для харчової промисловості видобувають методом карбонізації. Для карбонізації використовують різну сировину: різні види дерев, шкірка кокосових горіхів та інші рослинні продукти. Такий спосіб отримання барвника дозволяє позбутися небажаних домішок.

У технологічному процесі сировину кладуть у спеціальну установку, де під впливом високої температури та високого тиску рослинні матеріали перетворюються на вугілля. За допомогою цього методу можна отримати барвник різного кольору, смаку.