Псіліум

Псилліум (psyllium) або ісфагула (ispaghula) – це борошно з висівок подорожника блошного (plantago psyllium L.). Це лушпиння подорожника, який у промислових масштабах вирощується в індійському штаті Гуджарат. Той псилліум, який ми вживаємо в їжу, — це лушпиння насіння цього подорожника. Вона продається у вигляді цілих лусочок або частіше у вигляді борошна.

Псилліум майже не має власного смаку  і аромату і на 80-85% складається з клітковини, чим він і цінний. Особливо тому, що здебільшого (71%) це так звана розчинна клітковина, яка служить відмінною їжею для корисної мікрофлори кишечника. Для порівняння – популярні вівсяні та пшеничні висівки містять лише 10-15% клітковини, причому лише 5% розчинної. У псиллиуме практично немає засвоюваних вуглеводів, що робить його особливо цінним, якщо ви дотримуєтеся спортивного, дієтичного, низьковуглеводного харчування і готуєте додаткові десерти. Взаємодіючи з водою, він зв’язує компоненти та надає пишності готовій випічці. При цьому печиво може зберігатися 2-3 дні і залишатися м’яким. На 100-120 г борошна потрібно приблизно 10 г псиллиума. Псилліум працює навіть краще, ніж банан або лляне насіння для надання пишності веганській і безглютенової випічки. А також він чудово замінює у соусах крохмаль.

«Факторія-Київ» пропонує Псилліум (psyllium) у вигляді борошна у двох різних фракціях 80mesh та 100mesh.

Псіліум – майстер створення корисних страв:

  • Псиліум рекомендують додавати і до звичайної випічки для покращення структури тесту та підвищення вмісту клітковини.
  • 1 ст.л. на склянку томатного соку, разом із сіллю та спеціями, – виходить чудовий густий соус (можна їсти як окрему страву, а можна – до м’яса чи овочів, чудова альтернатива шкідливому кетчупу).
  • Від 1 год. до 1 ст. – у збиті суміші зі свіжих фруктів (наприклад, ківі+полуниця+замінник цукру) – виходить густий та корисний десерт-смузі.
  • В нежирний кефір (+ванілін, кориця, замінник цукру або ті самі фрукти) – знову чудовий дієтичний кисломолочний десерт! Густоту регулюйте кількістю силіуму, але не сипте більше 1 ст.л. на порцію, щоб не одержати “густе тісто”.
  • Додається псиллиум буквально в будь-які рідкі продукти, щоб отримати страви густіше.
  • Псилліум є чудовим, низькокалорійним джерелом розчинних харчових волокон. Псиліум універсальний, некалорійний та корисний для кишечника.
  • Корисні якості псиллиума перевірені у різних наукових дослідженнях: він нормалізує рівень цукру на крові. Крім того, він також безпечний для вагітних і матерів-годувальниць.

У дієті Дюкана використовується у випічці як загусник. Не є ДОПОМ.

Енергетична цінність продукту:

У 100г Псіліум міститься:
Білки – 1.5г
Жири – 0.6г
Вуглеводи – 0г
Клітковина – 85г
Енергетична цінність: 10 ккал.