Продаж барвників за вигідними умовами
Для надання природного кольору продуктам сучасна харчова промисловість використовує харчові барвники як натурального, так і синтетичного походження. В основному харчові барвники використовуються для підфарбовування продуктів, які втратили свій колір при зберіганні або обробці, а також для надання кольору безбарвним продуктам. Що ж таке харчові барвники і чи не є вони шкідливими для здоров'я людини?

Синтетичні барвники

Синтетичні барвники або штучні барвники є складними сполуками органічного походження, які не зустрічаються в чистому вигляді в природі. Синтетичні харчові барвники почали використовувати в харчовій промисловості ще на початку ХХ століття. Відмінною особливістю синтетичних барвників від натуральних є відсутність корисних речовин, смаку та вітамінів. Однак при цьому вони мають низку значних переваг перед натуральними. Синтетичні барвники мають більш яскравий і насичений колір, вони не вибагливі до умов зберігання, синтетичні барвники мають високу термостійкість, чудово розчиняються у воді. Крім того, синтетичні барвники тривалий час зберігають стабільну структуру і мають величезну різноманітність колірної гами, яка не притаманна натуральним.

Синтетичні харчові барвники часто легко розчиняються навіть у холодній воді. Найбільш поширеними формами їх випуску є гранули та порошки, рідше водні або спиртові розчини. Розчинність гранульованих барвників нижча, ніж порошкових. За хімічним складом синтетичні барвники складаються на 80-90% з активної речовини, що фарбує, решта – допоміжні елементи, для утримання речовини в стабільному стані.

Стандартна кольорова гама синтетичних барвників дуже обмежена. Однак їх можна змішувати між собою, отримуючи нові кольори та відтінки. Синтетичні харчові барвники, які використовують у чистому вигляді, називають індивідуальними. Речовини, отримані внаслідок змішування декількох різних барвників, називають сумішевими. Сумішові барвники можна виготовити на виробництві або купити у постачальників. Змішуванням синтетичних барвників можна отримати будь-який відтінок, потрібно знати лише про властивості кожного з компонентів. Однак суміші барвники мають структуру, відмінну від кожного з компонентів. Вони значно менш стабільні, ніж індивідуальні, мають меншу термостійкість і більш вимогливі до умов зберігання.

Вимоги до синтетичних барвників

Частина синтетично харчових барвників видобувається лише хімічним синтезом. Для отримання хорошого результату синтезований барвник повинен відповідати низці вимог, що гарантують якість. Основні вимоги, які необхідно витримати під час виробництва харчових барвників, безпосередньо пов’язані із застосуванням у харчовій промисловості. А саме нешкідливість вживання та відсутність будь-якого роду алергічного, канцерогенного впливу. Стійкістю до підвищених температур, хімічного окислення та стабільністю до ультрафіолетових променів. Важливою здатністю синтезованого барвника є розчинність у воді та жирових сумішах. Можливість застосування концентрату отриманого барвника, досягнення результату при додаванні невеликого обсягу барвника, підвищує його економічну вигідність, оскільки знижує витрати на зберігання та транспортування готового продукту.

Барвники, одержані хімічним шляхом, тобто. синтезовані у плані харчової цінності в людини біологічно нейтральні, інертні у разі. І допустимі до застосування, якщо протягом тривалого часу не надають негативного впливу на організм людини.

Застосування синтетичних барвників

 

Найменування базових барвників Індекс Е Колір водного розчину
Тартразін Е 102 жовтий
Жовтий хіноліновий Е 104 жовтий
Сонячний захід Е 110 помаранчевий
Кармуазін Е 122 від рожевого до вишневого
Понсо Е 124 червоний
Зелене яблуко Е102 + Е 133 зелений
Шоколадно – коричневий Е 155 коричневий
Червоний чарівний (Алюра червоний) Е 129 червоний (колір томатної пасти)
Індигокармін Е 132 синій
Діамантовий синій Е 133 блакитний

Синтетичні харчові барвники використовують при виробництві різноманітних напоїв та кондитерських виробів, косметичних засобів та кормів для тварин для надання оригінального “брендового” кольору. Також їх застосовують при виробництві рибних та м’ясних виробів (ковбаси, фаршу тощо), хлібобулочної, кондитерської та макаронної продукції з метою надання більш апетитного виду продукції.

Синтетичні барвники використовують для відновлення кольору продуктам, що знебарвилися у процесі виробництва (кетчупи та томатні пасти, чіпси тощо).

З метою дотримання технологічного процесу рекомендується використовувати синтетичні барвники у наступних дозах:

Області застосування (вид продукту) Рекомендована доза барвника, г/т готової продукції
Жовті, оранжеві Сині, червоні
Безалкогольні та алкогольні напої 15-30 10-15
Кондитерські вироби 20-50 15-25
Пюре, джеми 30-50 10-30

Залежно від виду та форми синтетичні барвники мають термін придатності 1,5-5 років. Для збереження властивостей барвників їх слід зберігати в сухому темному місці, герметично упакованими. Рекомендована температура зберігання – 10-30°С.