Продаж ваніліну за вигідними умовами
Ванілін є кристалічним порошкоподібним ароматизатором, отриманим хімічним шляхом. Ванілін вважається найбільш відомим і одним із найдавніших харчових ароматизаторів у світі. Він був синтезований для заміни натурального ароматизатора – ванілі. Батьківщиною ванілі є Південна Америка, де цей ароматизатор використовують із давніх-давен. Вважається, що першим європейцем, який спробував ваніль, був Христофор Колумб. Ванілін видобувають із плодів ванілі - мексиканської тропічної ліани сімейства орхідей. Основною речовиною, яка входить до складу плодів, є ванілін. Його вміст не перевищує 3% навіть у найкращих сортах ванілі.

Ванілін кристалічний

Ванілін кристалічний є кристалами білого або світло-жовтого кольору. Кристалічний ванілін володіє приємним ароматом, повністю ідентичним стручкам ванілі. За своїм хімічним складом ванілін кристалічний на 98% складається з ваніліну, решта 2% – допоміжні елементи для закріплення та посилення запаху ванілі. Кристалічний ванілін має високі властивості стійкості до температурних впливів. Плавлення кристалів відбувається за температури вище 80 °З. У процесі плавлення виділяється насичений аромат ванілі. За рахунок своїх високих показників термостійкості кристалічний ванілін використовують при виробництві кондитерських та хлібобулочних виробів із температурою приготування вище 200 °С.

Рекомендовані дозування кристалічного ваніліну

Витрата 100% кристалічного ваніліну: 0,1…1,0 кг/т продукції.

Продукт   Кількість, г/т
Випічка 200…300
Шоколад та шоколадні вироби 100…300
Карамель, кондитерські маси 300…500
Збивні кондитерські маси 200…300
Креми білкові, заварні 200…300
Молочні продукти 150…300
Морозиво 100…200
Жувальна гумка 150…450
Безалкогольні напої 10…50
Алкогольні напої 20…200

Кристалічний ванілін використовують при приготуванні випічки та інших хлібобулочних виробів. Вже багато десятиліть кристалічний ванілін застосовують при приготуванні шоколаду та шоколадних виробів. Молочні продукти, морозиво, вершкові кондитерські креми також не обходяться без кристалічного ваніліну. Останнім часом його також часто використовують у виробництві алкогольних та безалкогольних напоїв.

Одним із популярних харчових ароматизаторів, який із задоволенням використовують у випічці, є кристалічний ванілін. Це знебарвлені кристали, що мають ідентичний запах натуральної ванілі. Завдяки застосуванню харчового ароматизатора виріб кулінарії набуває дивовижного ванільного присмаку, незрівнянного аромату.

Характеристика кристалічного ваніліну

У 100 г ароматизатора міститься:

  • 12,65 гр вуглеводів;
  • по 0,1 гр жирів та білків.

Ванілін кристалічний має харчову цінність на 100 г продукту 228 ккал. Хімічна формула ароматизатора – C8H8O3, назва – 4-окси, 3-метоксибензальдегід.

Особливості виготовлення

Величезну частину ванільного ароматизатора на світові ринки постачають із Мадагаскару. У природі він зустрічається у плодах ванілі, а й у кориці, лозі орхідей.

Виготовлення натурального продукту коштує досить дорого. Процес складається з наступних етапів:

  • Збір плодів ванілі, витримка (тривалість – кілька місяців).
  • Обробка окропом, прогрівання та розпарювання (термін – 1-2 тижні).
  • Сушіння та витримка насіння, внаслідок чого їх аромат стає глибшим.

Висока вартість обумовлена ​​складністю технологічного процесу. У результаті отримують натуральну ваніль, яку можуть дозволити собі лише люди з статком.

Для побутових та виробничих цілей застосовують ароматизовані кристали ваніліну, які одержують за допомогою хімічних процесів. Величезну частину ваніліну виготовляють із нафтохімічної сировини. Виробництво здійснюють згідно з ГОСТ 16599-71.

Рекомендоване дозування кристалічного ваніліну

У більшості випадків необхідна кількість ваніліну вказується в описі рецепту. За бажанням створити власну страву рекомендовано використовувати ароматизовані кристали в пропорції: 1 гр ваніліну на 1 кг тіста. При перевищенні норми кондитерський виріб набуває гіркуватого присмаку.

Чи існують замінники ваніліну?

Основними інгредієнтами, якими можна замінити кристали ваніліну, є:

  • ванільний цукор. Ароматизатора потрібно майже вдесятеро більше, ніж ваніліну.
  • натуральна ваніль. Достатньо зернят одного стручка. Для цього його акуратно розрізають по всій довжині, дістають зернятка. Після цього додають їх у блюдо.
  • ванільна есенція. На 1 кг кондитерської маси знадобиться не більше ніж 5 крапель ароматизатора.

У випадку, коли наявність аромату ванілі у виробі кулінарії не має значення, можна скористатися іншим ароматизатором або відмовитися від нього зовсім. Не забувайте, що при цьому страва втратить оригінальний смак, який задумав автор.

Чи є різниця між ваніліном та ванільним цукром?

Ванільний цукор має суттєві відмінності від кристалічного ваніліну. Це суміш цукрової пудри чи піску з ваніліном. У страву його слід додавати набагато більше, ніж звичних ароматизованих кристалів. Для 1 кг тесту знадобиться близько чайної ложки ванільного цукру, або 1 г ваніліну. Внаслідок перевищення рекомендованої норми страва може гірчити. Тобто ванілін – суміш цукру та ароматичних кристалів, а ванілін – це чистий ароматизатор, ідентичний натуральній ванілі.

Корисні властивості поширеного ароматизатора

Головною корисною властивістю є заспокійливий ефект. Привабливий аромат та приємний смак ванілі дозволяють:

  • позбутися безсоння;
  • відволіктися від повсякденної рутини;
  • позбутися постійного роздратування.

Ароматна ванільна випічка або кондитерські вироби допомагають настроїтись на позитивний лад, зарядитися гарним настроєм на весь день. Цікавим фактом є те, що натуральний ароматизатор – чудовий афродизіак.

Чи має ванілін несприятливий вплив на організм?

Надмірне споживання чи індивідуальна непереносимість часто стають причинами погіршення самопочуття. У поодиноких ситуаціях можливий прояв алергії. Ванілін у кристалах, який можна зустріти на полиці у магазинах, є продуктом хімічного походження. Вплив ваніліну на організм людини вивчено не до кінця, тому рекомендовано не перевищувати норму споживання даних ароматизованих кристалів.

Умови зберігання ароматизатора

Термін у кожної компанії-виробника може бути власним. Найчастіше термін придатності ваніліну перебуває у часовому діапазоні від 6 до 12 місяців. Детальна інформація наведена на упаковці. Рекомендовані умови зберігання: вологість повітря до 70%, температура – ​​до +25<0>С.