В наш час дуже багато як позитивної, так і негативної інформації в інтернет-ресурсах та інших засобах масової інформації про всілякі добавки до харчових продуктів, тому сучасному покупцеві досить складно розібратися з різноманіттям інгредієнтів на етикетках продовольчих продуктів. У сучасних харчових продуктах міститься безліч різних консервантів, ароматизаторів та барвників. Давайте разом розбиратися з користю чи шкодою харчових ароматичних добавок.
Харчовими ароматизаторами називають речовини, які додаються до продуктів харчування, в лікарські та косметичні засоби для коригування наявного або надання нового смаку та запаху. Але, незважаючи на користь, багато споживачів ставляться до цих речовин з обережністю, оскільки вважають їх непотрібними і небезпечними для свого організму. Адже харчові продукти повинні бути натуральними, тому їх смак і запах також повинні бути природними. Багато хто вважає, що виробники, додаючи підсилювачі аромату в готові продукти, замінюють ними натуральні продукти, домагаючись здешевлення продукції. Але й нерідко можна почути думку про «підсаджування» організму на певну продукцію завдяки харчовим ароматизаторам.
Звичайно, натуральність повинна ставитися на перше місце серед характеристик нашої харчової продукції, якби не деякі «але». Сучасні продукти харчування проходять через безліч технологічних процесів, при яких губляться натуральний колір, смак та аромат. Не кожен покупець готовий купувати продукцію без запаху та смаку, або якщо такий продукт не відповідає передбачуваним ароматичним властивостям. І справа не в простому бажанні, справа в тому, що однією з особливостей нашого організму є взаємозв’язок смаку та запаху, тому іноді повноцінні смакові якості продуктів харчування ми можемо відчути лише за певних ароматів. Якщо виробники перестануть додавати харчові ароматизатори, то така продукція стане нецікавою та несмачною для більшості покупців.

Класифікація харчових підсилювачів аромату
Існує досить проста класифікація харчових ароматизаторів, залежно від натуральності цих добавок:
- натуральні;
- ідентичні натуральним;
- штучні.
У деяких країнах ця класифікація зводиться до натуральних та штучних, оскільки ідентичні натуральним ароматизатори також відносять до штучних добавок.
- До натуральних харчових ароматизаторів відносять добавки, що мають запахи натуральних природних прянощів, фруктів, ягід, овочів, трав, листя, рослин, молочних продуктів тощо. Такі добавки виходять ферментуванням, пресуванням, екстракцією, сублімацією, дистиляцією та багатьма іншими способами обробки природних інгредієнтів. Завдяки природній сировині отримана речовина дійсно натуральна, але сам процес її отримання досить скрутний і витратний. Необхідне високотехнологічне обладнання, високопрофесійний персонал та суворе виконання всіх технологічних етапів. Відповідати всім цим вимогам настільки складно, що не багато виробників можуть його собі дозволити. Не забувайте, що натуральні харчові підсилювачі аромату продукт досить дорогий, і його ціна закладається в кінцеву вартість готової продукції.
- Ароматизатори, ідентичні натуральним – речовини, складові якої складаються як з натуральних, так і зі штучно створених складових. Ці інгредієнти одержують штучним, лабораторним шляхом. Один із таких продуктів просто незамінний на полицях наших супермаркетів – ванілін. Запах ваніліну практично нічим не відрізнити від аромату натуральної ванілі, але виробляються він не з натуральної, природної основи, а в хімічній лабораторії методом синтезу. Ціна ваніліну набагато менша від вартості природної ванілі, а для кінцевих споживачів вони нічим не відрізняються, адже аромати у них ідентичні.
Підсилювачі аромату, ідентичні натуральному додають до магазинної ковбаси, сири, різні соуси та інші продукти. Їх широке використання характеризується низькою вартістю та простотою виробництва. Єдине, що їх поєднує з натуральними ароматизаторами – запах. Але слід пам’ятати, що наявність штучного інгредієнта не додає натуральності ароматизатору, тому в багатьох країнах їх відносять до штучних підсилювачів аромату.
3. Штучний ароматизатор складається із хімічних елементів, отриманих у лабораторних умовах. Вироблені таким шляхом запахи не мають аналогів у природному середовищі або ці запахи їх просто імітують. Так були отримані запахи, ідентичні популярним ягодам та фруктам, наприклад полуничні, малинові, апельсинові та багато інших ароматизаторів. Додаються такі інгредієнти для посилення смаку та аромату у жувальні гумки, різноманітні плодово-ягідні напої, крабові палички.
Чи є шкода від використання харчових ароматизаторів

Якщо розглядаючи склад продукту на полиці магазину, ви побачили слово «ароматизатор», не варто відразу повертати цей продукт на полицю, слід спочатку розібратися. Застосування натуральних ароматизаторів для людського організму є абсолютно безпечним, адже вони виготовлені з природних, нешкідливих компонентів.
Ароматизатори, отримані лабораторним шляхом також не становлять величезної небезпеки для людини, адже кожен етап її виробництва та кожен інгредієнт проходять найретельніші перевірки, отримують усі необхідні сертифікати безпеки. Але існують деякі ризики вживання продовольчих продуктів з використанням штучних ароматизаторів, про які ми просто зобов’язані згадати.
Найбільш схильні до ризику при вживанні продуктів зі штучними підсилювачами аромату – люди, які страждають від алергій, а також діти. Штучні ароматизатори, особливо з добавками, що імітують запахи ягід та цитрусових фруктів, можуть значно збільшити ймовірність алергічної реакції.
Також існує думка, що регулярне вживання продуктів із застосуванням синтетичних добавок може призвести до накопичення штучних сполук у людському організмі, що здатне суттєво впливати на здоров’я людини багато років.
Та й науковий прогрес не зупиняється, людство розгадує все більше наукових загадок, дізнається про нове, раніше не доступне. Широко відомий факт, коли кілька років тому американські вчені науково встановили зв’язок між вживанням штучних ароматизаторів (бензофенон, мирен, етилакрилат, пулегон та інші) та ймовірністю виникнення онкологічного захворювання. Всі ці добавки відразу ж внесли до списків заборонених речовин для використання у харчовій промисловості, але хто дасть гарантію, що таке не повториться з іншими штучними ароматичними добавками.
Ще існує думка, що при регулярному вживанні деяких підсилювачів запаху може виникати депресивний стан або хронічна втома. Деякі вчені прагнуть довести негативний вплив штучних ароматизаторів на імунітет людини.
Визначення ароматизатора з етикетки продукції
Якщо порівнювати підсилювачі запаху з іншими добавками (барвники або консерванти), то відрізнити підсилювачі запаху по етикетці досить складно, оскільки вони не мають характерних позначень, крім літер Е. За сучасним законодавством виробники не зобов’язані вказувати формулу або склад ароматичної добавки, потрібно лише вказувати його тип: натуральна, ідентична натуральному чи штучна.
Як ми вже знаємо, тільки під словом «натуральний» може знаходитися підсилювач запаху, виготовлений на основі природних матеріалів, тому штучних добавок там бути не може. Деякі виробники для більшої переконливості вказують основний інгредієнт, наприклад, «натуральний ароматизатор Маракуйя».
Знаючи повну інформацію про підсилювачі аромату, не слід боятися. Навіть штучні ароматизатори можуть завдавати шкоди людському організму при нерегулярному вживанні. Але завжди слід пам’ятати, що синтетичні підсилювачі аромату це насамперед хімія, тому не слід зловживати такими продуктами.




