Сукралоза – відомий підсолоджувач, який є альтернативою цукру. Цей підсолоджувач виробляють, переробляючи цукор. Молекули сукралози схожі смаком на цукор, але вони більш активно взаємодіють з нашими рецепторами, а її насолода організмом набагато сильніше сприймається.
Позитивні якості підсолоджувача cукралозу
Але багато хто сприймає сукралозу як харчову добавку, до яких у наших людей є негативне ставлення.
У чому ж переваги сукралози?
- Ідентичний із цукром смак.
- Цей продукт не має калорій.
- Відсутні вуглеводи.
- Сукралоза термічно стабільна. При значних перепадах температури вона не руйнується, дозволяючи використовувати її при запіканні та заморожуванні.
Основні міфи використання сукралози
Використання сукралози обросло безліччю міфів, пов’язаних із її безпечним використанням. Спробуймо їх розвіяти.
Міф №1. Сукралоза негативно впливає на мікрофлору організму.
Молекули підсолоджувача проходять шлях нашим організмом, не змінюючись, не впливаючи на травлення та не накопичуючись. А дози, які приймає людина на солодощі, істотно малі для негативного впливу на організм.
Міф №2. Сукралоза небезпечна для людей із діабетом.
У зв’язку з тим такий підсолоджувач не сприймається організмом як вуглевод, сукралоза проходить шлях внутрішніми органами, не змінюючись і не впливаючи на показники глюкози та інсуліну в крові. Тому підсолоджувач безпечніший для будь-яких людей, ніж цукор, який викликає різке збільшення глюкози.
Міф №3. Підсолоджувач як засіб для схуднення.
На жаль, сукралоза не впливає на спалювання кілограмів. Але підсолоджувач можна сміливо використовувати під час схуднення, коли людина обмежує себе у вуглеводах, у тому числі й цукрі. Підмінюючи цукор сукралозою, можете не відмовляти собі в активному, здоровому способі життя та харчування.
Міф №4 Норма споживання.
Щоденна норма споживання цукру для людини звичайної комплекції, що рекомендується лікарями-дієтологами, дорівнює 60 г. Якщо перевести цю кількість цукру в сукралозу, вийде майже 500 г. Але таку кількість солодощі просто нереально з’їсти звичайній людині.
Міф №5 Сукралоза виділяє небезпечні речовини під час нагрівання.
Підсолоджувачі можуть замінювати цукор не тільки при чаюванні, але й в інших випадках, у тому числі кулінарії. Справа в тому, що сукралозу можна безпечно нагрівати до 350 °C. Звичайні кухонні духовки можуть нагріватися до 300°C, а стандартні рецепти мають на увазі приготування кулінарних страв при температурі не більше 200°C. Як бачимо, підсолоджувач можна сміливо використовувати у кулінарії.
Підіб’ємо підсумок
Ми спробували розвіяти основні міфи використання сукралози для людини.
Підсолоджувач на основі сукралози справді безпечний для людини, адже це підтверджується авторитетними міжнародними організаціями:
- Науковим комітетом Європейського Союзу з харчових продуктів.
- Об’єднаним комітетом експертів з харчових добавок Всесвітньої організації охорони здоров’я.
- Управлінням з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США.
Отримавши корисну інформацію про один або інший продукт, людина повинна сама собі прийняти рішення про її корисність.
Замінивши глюкозу підсолоджувачем, ви зменшите споживання калорій та вуглеводів, не втративши звичної насолоди улюблених страв.