Псилліум (лушпиння подорожника): характеристики та користь для організму

Псилліум це вид розчинної клітковини, що має величезну кількість цінних для людини якостей. Таку клітковину витягають з лушпиння оболонок насіння подорожника блошиного.

Є кілька назв цього лушпиння, поряд з псилліумом ходять назви і ісфагула, і згасла. Почувши назву цієї придорожньої трави, ми одразу згадуємо подорожник, який ми з дитинства прикладали до ран. Але подорожник блошиний (або подорожник піщаний, або подорожник шорсткий) це зовсім інша рослина, що входить до сімейства подорожникових, що ростуть у багатьох країнах, але основним ареалом його проживання вважається Індія.

Псіліум досить оригінальний продукт, відомий великою кількістю клітковини при дуже малій кількості чистих вуглеводів. Основною якістю, через яку розчинений у воді псилліум знайшов широке застосування, є значне уповільнення засвоювання вуглеводів та жирів, при цьому знижується секреція інсуліну в організмі. А підвищення показника інсуліну та відкладений підшкірний жир в організмі речі взаємопов’язані.

У чому полягає користь псіліуму для здоров’я

Користь Псіліум довели наукові дослідження, його лікувальні властивості визначені великою кількістю харчових волокон.

Особливо часто лушпиння насіння подорожника застосовують як засіб для схуднення. Приймаючи псилліум разом із звичайною їжею, організм швидше насичується, що призводить до зниження апетиту. З прийомом цього засобу ви відчуєте особливий приплив сил, а дискомфорт, що відчувається під час перетравлення їжі, перестане турбувати.

Він має ще безліч корисних якостей, давайте їх перерахуємо:

  1. Допомагає зменшити рівень цукру в крові, отже, зменшується ймовірність цукрового діабету другого типу.
  2. Поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту.
  3. Сприятливий вплив на виведення токсинів.
  4. Формування корисного середовища для мікрофлори, усувається дисбактеріоз кишечника.
  5. Знижується ризик раку товстої кишки.
  6. Прискорюється загоєння ран та ерозій.
  7. Зниження кров’яного тиску та ризиків захворювання серця.
  8. Покривається добове споживання людини у клітковині.
  9. Поліпшується стан при геморої.
  10. Зниження ймовірності утворення каменів жовчного міхура.
  11. Покращуються обмінні процеси організму.
  12. Зменшується запалення органів шлунково-кишкового тракту.

Кому бажано приймати Псіліум

псиллиум

Лушпиння насіння подорожника застосовують при лікуванні розладів шлунково-кишкового тракту (коліти, діареї, дисбактеріози, запори).

Рекомендують прийом Псіліум людям, які стежать за своїм рівнем холестерину і цукру в крові, що бажають скинути зайву вагу або просто очистити організм від різних шлаків і токсичних речовин. Існують наукові докази позитивного впливу порошку для людей із деякими хворобами, такими як цукровий діабет та геморой.

Як і у більшості продуктів, крім переваг є й протипоказання для застосування псиллиума. Не рекомендується застосовувати препарати з лушпиння подорожника дітям, у період годування груддю, при індивідуальній непереносимості, а також при специфічних патологіях організму, що повністю виключають застосування подібних добавок.

Форма виготовлення силіуму

Основною формою виробництва лушпиння подорожника є порошкоподібна, лушпиння настільки подрібнюють, що вона нагадує борошно. Випивають такий порошок відразу після розмішування з напоями. Ця суміш в організмі набуває гелеподібної форми і значно збільшується в обсязі.

Але деяким людям важко приймати такі суміші через нудоту. Тому розроблено спеціальну капсульовану форму цього порошку. Таку капсулу набагато зручніше прийняти та й розраховувати норми прийому значно легше. Прийом Псіліум в капсульованій формі також допомагає очистити кишечник без травм і подразнень. Капсула, яка потрапляє в організм, вбирає воду і набуває форми гелю, допомагаючи м’яко очистити кишечник.

Псилліум є надійним помічником для людей, які цінують своє здоров’я, бажають покращити роботу травної системи та нормалізувати вагу.