У цій статті пропоную розібратися, що є речовиною мальтодекстрин, оскільки на його рахунок існують різні думки. Ведуться суперечки, у тому числі й у медичних колах, корисна ця речовина або приносить більше шкоди, ніж користі. Деякі медики вважають, що мальтодекстрин негативно позначається на метаболізмі, і він не має жодної поживної цінності. Як наслідок, речовина завдає чималої шкоди людському здоров’ю. В наш час необхідно ретельно розумітися на таких питаннях і усвідомлювати можливі наслідки з’їдених чіпсів, кондитерських виробів та інших готових продуктів.
Що таке мальтодекстрин?
Речовина мальтодекстрин значиться у складі багатьох продуктів – його можна часто побачити на етикетці або упаковці товару. Воно є білим порошком і нерідко додається в йогурти і різні соуси.
Виробляється мальтодекстрин у кілька циклів і є висококонцентрованим вуглеводом. Виготовляють його методом ферментації із кукурудзяного або картопляного крохмалю, іноді – з пшеничних чи рисових зерен. Крохмаль піддається переробці високого ступеня, руйнуючись під дією кислот та ферментів. На виході виходить білий порошок, який добре розчиняється у воді. Глікемічний індекс отриманої речовини на двадцять відсотків нижчий, ніж кукурудзяного сиропу, а отже, і цукру в ньому міститься менше.
Судячи з результатів міжнародних досліджень, мальтодекстрин не становить небезпеки для людей, здоров’я яких відповідає нормі. Зокрема, людина повинна мати нормальний обмін глюкози, що виключає цукровий діабет та ожиріння. Згідно з прийнятими стандартами, концентрований вуглеводний порошок вважається не харчовою добавкою, а продуктом харчування. Мальтодекстрин має нейтральні смакові характеристики, іноді – ледь помітну насолоду.
Корисні властивості
Ця речовина широко застосовується у виробництві продуктів харчування. Воно може виконувати функції загусника, консерванту, наповнювача. Вуглеводний порошок використовують для створення однорідної текстури за допомогою зв’язування інгредієнтів. Наприклад, його можна зустріти в желе та пудингах швидкого приготування, йогуртах, різноманітних соусах. Мальтодекстрин здатний інкапсулювати та утримувати олії до моменту їх взаємодії з водою.
Так, вуглеводний порошок застосовують для виробництва:
- продуктів швидкого приготування – як загусник;
- хліба та здобної випічки – для утримання вологи;
- молочні вироби – для стабілізації при виготовленні сирів, сметани, вершків тощо;
- кондитерських виробів – цукерок, глазурі, кремів тощо;
- спеціального харчування для спортсменів – гейнерів;
- дитячих каш та сумішей швидкого приготування.
Ця речовина відноситься до полісахаридів або швидких вуглеводів. Воно входить до складу гейнерів, які використовують спортсмени-бодібілдери для відновлення енергії у клітинах м’язової тканини.
У чому полягає шкода?
Оскільки ця речовина має високий глікемічний індекс, вона здатна різко підвищити рівень глюкози в крові. Це становить велику небезпеку для діабетиків та людей з інсуліновою резистентністю. Варто враховувати, що глікемічний індекс вуглеводного порошку вдвічі вищий, ніж у цукру.
Обидві речовини швидко вбираються, відразу потрапляючи у кров, і якщо людина мало рухається, жирові відкладення їй забезпечені. Зовсім інакше поводяться складні вуглеводи, які входять до складу продуктів із цільного зерна: вони повільно розщеплюються та засвоюються організмом, надовго створюючи почуття ситості.
Крім того, концентрований вуглеводний порошок негативно позначається на стані кишечника, пригнічуючи розвиток корисних бактерій-пробіотиків. Цей факт доведено численними дослідженнями: наприкінці двадцятого століття люди почали більше вживати полісахариди, що спровокувало часті випадки хвороби Крона.
До шкідливого впливу також відносять здатність мальтодекстрину підвищувати стійкість кишкової палички, провокуючи дисфункції аутоімунної системи. Таким же чином полісахарид сприяє сальмонельозу та різним запаленням на цьому ґрунті. Бостонські вчені виявили, що концентрований вуглеводний порошок послаблює захисний механізм клітин кишечника, що знову ж таки призводить до кишкових запалень.