Що таке Вейп

Все тече, все змінюється. І якщо ще років десять тому під словом «покурити» малося на увазі викурити цигарку, то в наш час це слово може означати бажання «піднімати» за допомогою різних електронних пристроїв. Це сталося завдяки модним тенденціям, бажанню вести здоровий спосіб життя та заборони куріння цигарок у громадських місцях. Тому сьогоднішня молодь та й люди більш зрілого віку замінюють звичайні сигарети на різноманітні електронні.

Одним із таких електронних пристроїв і є вейп. Вважається, що цей пристрій має принцип дії добре знайомого нам кальяну, який і перетворили у вигляді електронного випарника.

Слово вейп англійського походження, але якщо зазирнути у словник, ми не побачимо однозначний переклад слова Vape. Це так зване універсальне слово, що використовується і як іменник і як дієслово. Навіть можна почути його звучання не лише як вейп, а й вейп, і навіть вайп.

Загальноприйняте значення слова Вейп – це процес вдихання та видихання парів, що виробляються електронними сигаретами та іншими схожими пристроями. У нашій країні під словом Вейп розуміється цілий напрямок, яким живуть любителі пускати пару. Можна почути нові слова типу vape-bar, vape-cafe (громадські місця, де можна покурити і попускати пар), а також vape-shop (магазин, в якому продається рідина для електронних сигарет, інші аксесуари та витратні матеріали).

Що ж є вейп

Влаштування вейпу нескладне, колбочка зі спеціальною рідиною, яку подають на нагріту дротяну спіраль. Подача рідини відбувається при кожному вдиху, а нагрівання спіралі походить від заряду акумулятора. Все просто, тому вейп називають випарником.

Температуру нагрівання спіралі можна контролювати, таким чином, збільшуючи або зменшуючи кількість пар, які надходять до організму, а потім ефектно видихаються. Збоку може здатися, що людина видихає клуби диму, але це просто ароматна пара без запаху тютюну, навіть якщо цей любитель вейпу використовує рідину з нікотином.

Сторонні, навіть у безпосередній близькості, відчуватимуть тільки запах ароматизаторів, що входять до складу рідини, що нагрівається. До позитивних характеристик вейпу відносять і відсутність вогню, диму, гару та попелу. Сам електронний випарник має компактний вигляд, не займає багато місця та упакований у гарний чохол, його комплектація включає:

  • електронну сигарету, через яку і випускається пара;
  • кліромайзер – основний елемент електронної сигарети, який є випарною системою;
  • акумулятор із зарядним пристроєм.

Рідина для вейпу

Людині, необізнаній у культурі пускання пари, то, можливо незрозуміла фраза «жижа для вейпу», але аматора попускати пар це звичайні слова, що позначають рідина, що подається на випарник. Ця рідина складається з кількох елементів:

  • гліцерин. Це основний компонент “жижі”, його кількість коливається в межах 60-90% від загальної маси. Являє собою маслянисту рідину, що широко застосовується в харчовій промисловості;
  • пропіленгліколь. Залежно від складу рідини, кількість цієї в’язкої, що має солодкуватий смак і не має запаху речовини може бути від 10 до 30%;
  • ароматизатор для електронних сигарет. Ці харчові добавки призначені для надання пари смаку та аромату. Концентрація ароматизаторів зазвичай не перевищує 20% загального обсягу рідини.
  • нікотин. Найшкідливіший і найнебезпечніший інгредієнт «жижі». Але виробники для вейпу використовують нікотин тільки в очищеному медичному вигляді, тобто в ньому відсутні смоли та інші домішки.
  • вода.

Кількість кожного інгредієнта в «жижі» залежить від варіанту рідини. Залежно від кількості нікотину рідини поділяються на:

  • порожні, безнікотинові;
  • легкі, з низьким вмістом нікотину;
  • середні. Найпоширеніша рідина для вейпу, що складається з 3% нікотину, від 2 до 4% ароматизаторів; до 35% гліцерину та від 55 до 62% пропіленгліколю;
  • міцні;
  • дуже міцні, з підвищеним вмістом нікотину.

У зв’язку з модним трендом – прагненням до здорового способу життя, сучасні любителі піднімити, все частіше вибирають варіанти безнікотинової «жижі».

Чи є шкода від вейпу для людського організму?

Це дуже важливе питання, відповідь на яке шукає безліч людей. Так, концентрація нікотину в «жижі» досить мала, але це все-таки нікотин, який може завдавати шкоди здоров’ю людини. Якщо ж використовувати безнікотинові рідини, то шкоди для організму людини така суміш не завдасть. Ні гліцерин, ні пропіленгліколь, ні харчові ароматизатори не становлять небезпеки для здоров’я.

Звичайно, необхідно попередити, що всі перелічені вище елементи можуть викликати алергічні реакції у деяких людей, які досить рідко, але трапляються. Тут необхідно враховувати особливості організму та непереносимість складових вейпу.

Також необхідно звертати увагу на якість ароматизаторів, що входять до складу жижі. Деякі дешеві рідини виготовлені із хімічних добавок, які можуть негативно впливати на людину.

Ще слід звернути увагу до кількість використання вейпу. Дуже часто пускання пари може негативно позначитися на організмі і навіть викликати захворювання легень.

Хто такі вейпери?

Це нове слово тільки недавно увійшло наш словник. Вейпером називають людину, яка має звичку або просто любителя піднімати за допомогою вейпу. Серед молоді дуже модно попарити, тому кількість вейперів неухильно зростає.

Багато фахівців вважають, що вейп позитивно впливає на молоде покоління, оскільки він відвертає молодих людей від куріння звичайних цигарок, тим самим роблячи їх здоровішими. Погодьтеся, звичка пускати пару від вейпу набагато краще за звичку викурювати небезпечну сигарету.

Також позитивним моментом від вейпу можна назвати бажання курців зменшити кількість нікотину в рідині. Справа в тому, що людині, яка курить сигарети, що перейшла на електронні випарники, потрібна велика концентрація нікотину для насичення організму. Але з часом організм звикає до зменшеної дози нікотину і поступово потребує меншої кількості. Таким чином, можна зменшити кількість нікотину до нуля та позбутися шкідливої ​​звички.