Користуємося харчовими барвниками правильно

Незалежно від рівня професіоналізму, будь-який кулінар прагнути зробити страву унікальною та досконалою. Як справжній автор, кухар використовує всі доступні засоби для досягнення потрібного ефекту. Серед найпростіших і найбезпечніших способів надати своїй страві неординарності та підкреслити індивідуальний стиль — використовувати харчові барвники. Технологія виробництва препаратів дуже просунулися вперед і сьогодні барвники використовуються скрізь: у кремах, тесті, мастиці, в шоколаді. На сайті компанії Factoria Kiev представлено широкий асортимент продукції перевірених виробників. Оригінальна рецептура барвників, дотримання технологій виробництва та перевірені часом склади дозволять вам використовувати кращу продукцію для втілення своєї кулінарної фантазії.

Переваги готових харчових барвників

Початківці кулінар, батьки маленьких дітей і любителі бабусиних рецептів, віддають перевагу натуральним барвникам. Так, це досить популярний метод, який випробуваний поколіннями та реалізований у рамках дотримання традицій національної кухні. Хоча буряк, морква, чорниця, кріп і, можливо, навіть шпинат є під рукою у кожної господині, варто відзначити низку переваг використання готових харчових барвників:

  • колір. Використовуючи готові барвники, кухар за кілька хвилин може досягти потрібного відтінку. Якщо ж ви використовуєте натуральний матеріал, вам знадобиться більше часу, практики та терпіння. При цьому результат може стати для вас несподіванкою.
  • смак та запах. Готові харчові барвники не змінюють смак та аромат виробу. У той же час, використовуючи натуральні барвники, ви повинні бути готові до того, що крем може отримати «якийсь дивний смак», а корж надає всій страві «невловимого» аромату.
  • термін служби. Застосовуючи готові харчові барвники, ви знаєте, коли закінчується термін придатності, можете зробити необхідні запаси. Приготовлена ​​із застосуванням харчових барвників страва гарантовано не змінить свій колір. Натуральний барвник ви можете приготувати один раз, використовувати, а залишки доведеться викинути, тому що властивості барвникам будуть втрачені. У тому ж виріб із натуральними барвниками змінити колір, місцями «вигоріти» або трохи «обвітритися».

пищевые красители фото 2

Кондитери-професіонали у своїй практиці використовують не тільки традиційні компоненти для надання певного кольору виробу, а й створюють глянсову, матову або перламутрову поверхню золотого, бронзового або срібного відтінків. Для цього вони використовують кандуринові барвники на основі слюди. Це натуральний компонент, який дозволяє робити їстівні “золоті” статуетки. Кандурін дуже популярний серед майстрів, які створюють справжні шедеври естетичного та кулінарного мистецтва.

Кожен кондитер у процесі роботи сам визначає тип барвників, з якими зручно працювати. Харчові барвники бувають дуже різноманітної консистенції, мають різні властивості і призначені для різних типів робіт. Давайте детальніше розберемо основні категорії сучасних харчових барвників.

Види барвників для тортів та кремів. Як їх правильно використовувати

У кулінарії розрізняють три основні види барвників пігменту: сухі, рідкі та гелеподібні.

Сухі харчові барвники

Мають порошкоподібну консистенцію. Можуть використовуватися як у складі, так і для нанесення на поверхню. Їх додають у крем, тісто або наносять у сухому вигляді пензликом на готові вироби. Як правило, після нанесення, вироби набувають матового відтінку. Сухі харчові барвники перед застосуванням також можна розчиняти у воді або спирті. Після нанесення такого складу на поверхню, виріб набуває характерного глянсового блиску.

Сухий харчовий барвник перед введенням у страву необхідно розбавити теплою водою. Слідкуйте за відтінком та насиченістю. Коли ви доведете колір до потрібного результату, воду з барвників поступово додайте в крем, глазур, тісто і т. п. Якщо ви розводите кандурин, то скористайтеся медичним спиртом. Спирт випарується і не буде відчутним у блюді.

Рідкі харчові барвники

Це вже готові суміші, які можна використовувати для додавання до складу кремів як сухий барвник, так і для малювання на мастиці або фарбування з аерографа. Цей тип харчового барвника найчастіше використовують для художньої декорації готового виробу: роблять написи, художню замальовку або малюють повноцінні картини на виробах.

Гелеподібні харчові барвники

Більше економний спосіб фарбування в кулінарії. Концентрований склад гелеподібної консистенції додається виходячи з оптимального значення: 1 грам складу на 1 кг продукту. Тобто ви можете сміливо додавати концентрат, не перевищуючи пропорції вищезазначеного значення. Застосування гелієвого барвника не впливає на консистенцію, колір та запах кінцевого продукту.

Водорозчинні та жиророзчинні харчові барвники

Це ще одна важлива категоризація барвників. За типом розчинності харчові барвники ділять на водорозчинні та жиророзчинні. При виборі барвника дуже важливо враховувати склад продукту, оскільки різний склад барвників по-різному взаємодіє з жирами або водою, що міститься у виробі.

Водорозчинні барвники добре підійдуть для білкових кремів або для випікання з відносно низьким вмістом жирів. Страви, що містять у своєму складі воду, білки отримають від застосування таких барвників якісний стійкий рівномірний тон.

Жиророзчинні барвники широко використовуються у приготуванні вершкових, шоколадних кремів, у пісочних коржах, для приготування глазурі та ганаші. Вироби, вміст у своєму складі масло, вершки, молоко отримають рівномірний, насичений колір, якщо використовувати для роботи саме спеціалізовані жиророзчинні харчові барвники.

Якщо ви ставите питання чим пофарбувати крем для торта, щоб отримати рівний однотонний відтінок, то вам варто згадати, з чого він складається. Для білкових можна використовувати водорозчинні фарби. Креми з вмістом олії, жирних вершків краще фарбувати жиророзчинними пігментами.

Застосування харчових барвників поза кулінарії

Кулінарією не обмежується сфера застосування харчових барвників. Оскільки склад барвників є безпечним для людини, то сфера активного використання пігментів вийшла далеко за межі профільного напрямку. Переважно гелієві барвники використовують для виготовлення найрізноманітнішої handmade-продукції. Харчові барвники ефективно застосовують у миловарінні, фарбують тканини та нитки для декору, розписують візерунки по дереву.

Робіть із задоволенням разом із якісною продукцією, представленою на сайті Factoria Kiev. У нас ви зможете замовити стійкі гелієві, доступні порошкові та якісні рідкі барвники від перевірених виробників. Також у каталозі представлені все необхідне для кулінарів: інвентар, сировина та витратний матеріал. Додайте продукцію, що сподобалася, в кошик, а наші консультанти дадуть відповідь на ваші запитання, розвіють ваші сумніви і допоможуть вибрати найкращий спосіб реалізації вашого творчого потенціалу.