Натуральні барвники виділяють із рослинних та тваринних джерел. Для покращення властивостей таких барвників їх можуть піддавати хімічній модифікації. Джерелом для отримання натуральних барвників можуть бути ягоди, квіти, листя, коренеплоди і т.д.
Характеристики натуральних барвників, а саме вміст барвників та їх відтінок, залежить від умов росту рослин і часу збору.
Лукаротин (β-Каротин)
Лукаротин 30 М – це 30% розчин -каротину в харчових маслах. Використання цього натурального барвника надасть продукту забарвлення від жовтого до оранжево-червоного. Лукаротин 30 М – це в’язка масляниста дисперсія, яка навіть у невеликій кількості має дуже сильний ефект, що фарбує. Цей натуральний барвник використовується для виготовлення сирів, соусів, кондитерських виробів.
Рекомендоване дозування – від 0,7 до 80 г/т.
Антоціани
Антоціани – це натуральний барвник, який отримують зі шкірки темних ягід: винограду темних сортів, чорної смородини, чорної бузини, ожини, чорниці, чорноплідної горобини тощо. Колір цього фарбника червоний, але при зростанні pH змінюється на блакитний, а далі на зелений. Застосовується у виробництві кондитерських виробів, напоїв, молочних продуктів. Також використовується в косметології та фармацевтиці.
Куркумін
Куркумін – це натуральний барвник, який одержують із коріння куркуми. Виготовляється як порошку. Має оранжево-жовтий колір. Застосовується для виготовлення соусів, кондитерських виробів, напоїв, прянощів.
Буряковий червоний (бетанін)
Натуральний барвник буряковий червоний (бетанін) одержують із коріння червоного буряка. Має червоний колір. Найчастіше використовується для приготування морозива, йогуртів, десертів.
Карамельний відтінок (цукровий відтінок)
При контрольованому нагріванні глюкози, сахарози, фруктози або декстрози отримують натуральний барвник карамельний відтінок. Колір цього барвника – від темно-коричневого до майже чорного. Найчастіше застосовується для виробництва спиртних напоїв, соусів та кондитерських виробів.
Солодовий екстракт
Цей натуральний барвник одержують із смаженого ячмінного солоду. Має темно-коричневий колір. Найчастіше застосовується у виробництві пива, алкогольних та безалкогольних напоїв, кондитерських та хлібобулочних виробах.
Хлорофіл
Хлорофілу мідні комплекси одержують із рослин, трав, водоростей. Колір – від блакитно-зеленого до темно-зеленого. Застосування – овочеві та фруктові консерви, кондитерські вироби, супи, напої, сири, желе, лікери.