Про синтетичні барвники

Сьогодні харчова промисловість дуже розвинена. Синтетичні барвники використовуються практично у кожному виробі. Синтетичні харчові барвники не мають смакових властивостей і не мають біологічної активності. Але такі барвники мають низку своїх переваг:

  • вони не чутливі до умов технологічної переробки та зберігання;
  • стійкі до впливу температури;
  • колір синтетичних барвників завжди стабільний і його легко повторити;
  • добре розчиняються у воді.

Яскравість кольору залежить від дозування розчину. Барвники постачаються у вигляді порошку, гранул або лаку. Дозування може залежати від різних виробників та виду речовини, але це зазвичай від 0,001 до 0,25 г на 1 кг продукту.

Види синтетичних барвників

Тартразін

Тартразин – це синтетичний барвник, який має жовтий колір та добре розчиняється у воді. Найчастіше використовується для виробництва кондитерських виробів, алкогольних та безалкогольних напоїв, морозива, йогуртів та інших продуктів, які мають жовтий колір.

Понсо 4R

Це синтетичний барвник червоно-полуничного кольору, який легко розчиняється у воді. Стійкий до дії температури та сонячних променів. Добре піддається заморожуванню, пастеризації, стерилізації тощо. У харчовій промисловості найчастіше використовується для підфарбовування морепродуктів, ковбасних виробів, фаршу, соусів та кетчупів. Також застосовується для виробництва косметичних засобів у фармацевтиці.

Хіноліновий жовтий

Цей синтетичний барвник має лимонно-жовтий колір. Діляється на два види:

  • барвник, який розчиняється у воді;
  • барвник, який розчиняється у спирті.

Хіноліновий жовтий стійкий до впливу температури. Використовується при виготовленні льодяників, драже, жуйок. Також можна використовувати під час виробництва копченої риби.

Кармуазин (азорубін)

Кармуазин (азорубін) – синтетичний барвник червоного кольору. Добре переносить вплив температури та сонячних променів. Найчастіше застосовується виготовлення кондитерських виробів. Так як цей барвник надає виробам червоного кольору, також широко використовується у виробництві ковбасних виробів, фаршу, кетчупу. Також може застосовуватися для фарбування косметичних та лікарських засобів.

Чорний блискучий

Цей синтетичний барвник має синьо-фіолетовий колір та колір розчину. Найчастіше використовується для надання забарвлення кондитерським виробам, алкогольним та безалкогольним напоям, макаронам, ковбасним виробам. Також використовується у виробництві косметології та миючих засобів.

Синій блискучий

Синтетичний барвник блискучого синього кольору. У водяному розчині має блакитний відтінок. Цей барвник видобувається під час органічного синтезу із кам’яновугільної смоли. Цей барвник добре працює у суміші з іншими. Так, якщо синій блискучий з’єднати з червоним барвником, то отримаємо фіолетовий відтінок, при з’єднанні з жовтим отримаємо зелений відтінок. Цей барвник використовується при консервуванні багатьох овочів та фруктів, а також додається до кондитерських виробів.

Індигокармін

Синтетичний барвник синього кольору, який добре розчиняється у воді. Цей барвник можна отримати шляхом сплавлення аміду натрію та фенілгліцину. І цей фарбник є і натурального походження. Отримують його з рослини індигоноски, що росте в Америці, Африці та Індії. Найчастіше цей барвник використовується в харчовій промисловості та додається до морозива, напоїв, десертів тощо.

Це далеко не повний перелік синтетичних барвників. Харчова промисловість постійно розвивається і постійно з’являються нові речовини, які сприяють більш тривалому зберіганню продуктів. А питання розробки простих, доступних, високочутливих та селективних методів кількісного виявлення синтетичних барвників у різних групах харчових продуктів дуже актуальне.