Турмерик – корисна спеція з барвником!

Куркума – рослина сімейства імбирних. Коріння і стебла безліч різновидів цього роду мають у своєму складі ефірні олії та жовті барвники (куркумін) і вирощуються як приправи і цілющі рослини.

Турмерик як барвник

Як правило, турмерик використовується як недорога альтернатива шафрану,

турмерик

котрий фарбує їжу у красивий ніжно-жовтий відтінок. Він незамінний у комерційних каррі-складах, де повинен дотримуватися конкретний відтінок, властивий даній приправі. Крім цього, турмерик надає відтінок безлічі інших складів або прянощів, наприклад, гірчичному соусу. Крім цього, популярне використання турмерика як барвник сиру, йогурту, чіпсів з кукурудзи та картоплі, печива, салатних заправок та маргарину.

Турмерик як окрема спеція

Але турмерик застосовується не тільки як барвник, але і як окрема спеція.

Важливо згадати, що куркума та шафран – абсолютно різні спеції. Куркума – корінь трав’янистої рослини, а шафран – сушені носики квіток крокуса. І, незважаючи на те, що куркума значно нижча за вартістю, ніж шафран, корисних властивостей у неї досить багато.

Спосіб зберігання: для куркуми несприятливими умовами вважається ультрафіолет, який знищує корисні якості приправи. Тому зберігати продукт потрібно у темному місці, уникаючи проникнення води. Оптимальним варіантом буде скляна посудина або ємність із щільною пробкою.

Користь: турмерик – натуральний антибактеріальний засіб. Його називають «ліками майже від усіх недуг». Прекрасний стимулюючий, загальнозміцнюючий та анестезуючий засіб. Ефективний при ослаблених станах через збільшення вмісту вітаміну Д і мінеральних речовин.