Чи шкідливі ароматизатори, харчові барвники та консерванти

Кожен із нас стежить за своїм здоров’ям, і все це роблять по-різному. Хтось регулярно здає потрібні аналізи, проходить обстеження, хтось займається спортом, відмовляється від жирної їжі, алкоголю та різних шкідливих звичок. Багато хто приділяє особливу увагу раціону харчування, обираючи тільки найкращі та якісні продукти. На жаль, останніми роками це стало робити все складніше та складніше. Асортимент магазинів постійно збільшується, а виробники далеко не завжди пропонують справді якісні та корисні товари. Натуральні продукти важко відрізнити від тих, де є шкідливі чи навіть небезпечні домішки, і навіть при вивченні склавши їх не завжди можна виявити.

Звичайно, генна інженерія творить дива, але далеко не завжди ГМО вважається корисним чи взагалі безпечним. Деякі дослідники запевняють покупців, що такі продукти можуть бути небезпечними для нашого організму, тому їх варто уникати в будь-яких товарах.

Генномодифіковані компоненти є далеко не у всіх продуктах, тому їх обирати простіше. Щоправда, у складі консервантів, ароматизаторів та барвників їх досить багато, і цього не уникнути. Але чи такі шкідливі подібні добавки для нашого здоров’я?

Звичайно, всі компоненти так чи інакше впливатимуть на основні властивості продуктів і їх якість і різні властивості. Причому це може бути як найкраща, так і в гіршу сторону.

Деякі хронічні проблеми з органами шлунково-кишкового тракту можуть бути безпосередньо пов’язані з надто активним зловживанням різними харчовими добавками. Якщо ви страждаєте від виразки, рефлюксу, гастриту, каменів у жовчному міхурі чи дискінезії – вам явно варто переглянути раціон та харчові звички, щоб не посилювати становище та навіть полегшити самопочуття у періоди загострень.

По можливості варто виключити продукти тривалого зберігання, тому що в них завжди буде багато консервантів. Також не варто зловживати різними видами ковбас та газованими напоями. Навіть такі мінімальні відмови від продуктів позитивно позначаться на вашому самопочутті та покращать стан вразливих органів ШКТ.

Звичайно, не варто пускати хворобу на самоплив. У більшості випадків саме своєчасний початок лікування допоможе призупинити перебіг захворювання та виключити прояв серйозних ускладнень. Важливо дотримуватися всіх вказівок лікаря і стежити за харчуванням, вживаючи тільки натуральні та якісні продукти без присутності у складі синтетичних добавок.

Заради справедливості варто сказати, що не всі харчові добавки штучного походження шкодять людині, а деякі з них не загрожують навіть маленьким дітям.

Наприклад, це ароматизатори. Вони бувають як натуральними, і хімічними. До того ж, до цієї категорії харчових добавок прийнято відносити екстракти багатьох рослин та ефірні олії, тому про шкоду для здоров’я говорити не доводиться.

Основна проблема полягає в тому, що натуральні ароматизатори коштують набагато дорожче штучно виведених аналогів, тому в багатьох випадках виробники віддаватимуть перевагу саме другим варіантам. Вони замінюють натуральні, але на всі 100% складаються із хімії.

Існує окремий список особливо небезпечних добавок, які не можна використовувати на будь-яких виробництвах нашої країни. Є менш небезпечні речовини, які дозволені законодавством, але з погляду безпеки здоров’я не варто купувати продукти з такими сполуками у складі.

Людям, які страждають на цукровий діабет, варто бути особливо обережними з подібними добавками. Досить часто діабетики вибирають продукти зі штучними підсолоджувачами, уникаючи цукру, але медики не рекомендують вживати їх на постійній основі.