Ароматизатори та барвники у напоях

Нині у промисловому виробництві повсюдно використовуються різноманітні добавки. Відмовитися від використання цих добавок практично нереально.

  • підвищують природний аромат та смак;
  • надають напою привабливіший колір, смак і запах.

Застосування цих добавок призводить до розширення смакових та ароматичних характеристик продукції, а внаслідок цього збільшуються обсяги продажу та отриманий прибуток.

Звичайно, багатьох покупців хвилює питання безпеки вживання напоїв з ароматизаторами та барвниками. Але не всім відомо, що найчастіше, як добавки застосовуються натуральні або близькі до натуральних сполук. Такі добавки при помірному використанні не завдадуть шкоди здоров’ю людини.

Використання ароматизаторів та барвників

красители для напитков

Добавки застосовують у всіляких напоях, як у безалкогольних, так і в алкогольних. Розглянемо область із застосування.

Ароматизатори та барвники для безалкогольних напоїв

Соки та фруктово-ягідні напої. У цих напоях вже присутні природні складові, але для посилення та насиченості смаку застосовують різні ягідні та фруктові добавки, ідентичні натуральним.

Кава та чай. Останнім часом стали популярними ці природні напої з різними смаками та ароматами. Смаки молока, карамелі, ванілі, шоколаду, фруктів, ягід дозволяють збільшити споживання кави та чаю.

Лімонади та інші газування. Ми з дитинства, не замислюючись, вживали напої зі смаками тархуна, дюшесу, крем-соди. Лінійка цих напоїв розширюється завдяки добавкам із різними екзотичними смаками.

Молочка. Важко уявити йогурти без фруктово-ягідних ароматів та смаків. Також використовуються різні барвники. Комплекс усіх цих добавок надає молочним продуктам оригінальності та дозволяє зробити такі напої популярним продуктом серед дорослих та дітей.

Ароматизатори та барвники для алкогольних напоїв

Вина. Для придбання додаткових смакових відтінків у винах також використовують різні добавки. Можуть використовуватися як штучні, так і натуральні інгредієнти, які надають фруктові, ягідні і навіть трав’яні нотки.

Пиво. У традиційному пиві ароматизатори та барвники практично не використовуються. Але вони активно застосовуються в ароматизованому пиві та пивних напоях з різними смаками. Такі добавки дещо пом’якшують градус напою.

Коняки, бренді та віскі. У цих напоях найчастіше застосовують ароматизатори для досягнення шоколадних, карамельних чи ванільних ароматів. Також використовують спеціальні барвники для придбання напоєм благородного відтінку.

Ром та лікери. Всі ці напої відомі своїми ароматами, які здебільшого виходять завдяки різним ароматизаторам.

Горілка. Навіть у цей напій додають ароматичні інгредієнти для надання горілці благороднішого смаку.

Чи шкідливі добавки

Якби харчові добавки становили небезпеку для здоров’я людини, вони були б заборонені для використання. Головною проблемою для організму є часте вживання ароматизаторів та барвників. Часте вживання навіть безпечного продукту може призвести до несприятливих наслідків для здоров’я.

При вживанні напоїв із добавками обов’язково необхідно звертати увагу:

  • на денну дозу застосування;
  • на індивідуальну непереносимість до інгредієнтів харчових добавок, що використовуються.

Харчові добавки, у тому числі ароматизатори та барвники харчові, позначаються на штрих-коді спеціальним цифровим кодом з буквою Е, що йде попереду, яка так лякає наших покупців. Слід зазначити, що літера Е означає, що ця добавка пройшла відповідну процедуру оцінки безпеки та схвалена до використання у Європейському союзі. Також “їшкою” можуть бути банальні: аскорбінова кислота (Е300) або концентрований буряковий сік (Е162) і т.д.
Тому наявність ароматизаторів і барвників не означає, що ваші напої становлять небезпеку для здоров’я.