Використання діоксиду титану у харчовій промисловості

В даний час кожен обиватель зауважує, що багато продуктів харчування ідеально білого кольору, і не для кого ні секрет, що це дія відомої харчової добавки Е171 – діоксиду титану (хімічна формула TiO2).

Візьмемо, наприклад, популярне згущене молоко. Відкриваючи баночку цих ласощів, ми очікуємо побачити продукт кристально білого кольору. Але люди старшого покоління завжди нагадують, що раніше згущене молоко було більш натуральним жовтим кольором. А вся справа у використанні діоксиду титану в сучасних продуктах, тому багато років тому згущене молоко мало колір натуральних продуктів – тваринних жирів та інших інгредієнтів, а сучасне згущене молоко незаймане.

Діоксид титану, двоокис титану, titanium dioxide, титанові білила, харчовий барвник E171 – будь-який з цих написів може зустрітися на багатьох етикетках нашої продукції.

У чистому вигляді діоксид титану є безбарвними кристалами, що жовтіють при нагріванні. Для промислових цілей кристали подрібнюються до білого порошку, який не розчиняється у водному середовищі, погано взаємодіє з кислотним і лужним середовищем.

У сучасній промисловості застосовується дуже широко, діоксид титану використовують і як барвник, і як відбілювач, його застосовують у різних барвниках, каталітичних покриттях, у різноманітних пластмасових виробах, у виробництві паперу, упаковки, фармацевтичних препаратів та косметичних засобів, у зубних пастах та продуктах харчування.

диоксид титана пищевой

Застосування діоксиду титану в харчовій промисловості – користь чи шкода

 

У продуктах харчування харчова добавка E171 використовується не тільки як харчовий пігмент, він може додаватися для відбілювання, посилення кольору та текстури продуктів.

Повний перелік продукції із застосуванням діоксиду титану назвати досить важко, але оглянувши полиці наших супермаркетів, ви обов’язково зіткнетеся – це завжди продукція світлих кольорів. TiO2 міститься в сирах, морозиві, карамелі, жувальних гумках, в сухих сніданках і в сухому молоці. Практично кожні дев’ять із десяти товарів білого кольору виготовлені із застосуванням діоксиду титану.

В наш час існує безліч думок щодо впливу харчової добавки E171 на організм людини. Скептики наполягають на повній забороні використання діоксиду титану в харчовій промисловості, існує думка про негативний вплив на людську генетику і навіть про провокування онкологічних захворювань.

Але ці чутки не підтверджуються науковими висновками. Всі численні дослідження в цій галузі не виявляють негативних впливів на організм людини, тому ще з кінця минулого століття діоксид титану TiO2 внесений до списків харчових добавок, дозволених для застосування в харчовій промисловості.

Вся справа в тому, що дослідження, в основному, стосуються хімічної взаємодії діоксиду наночастинок титану з людськими клітинами. А такої взаємодії численні дослідники не виявили, двоокис титану не вступає в реакцію з клітинами і не утворює інших сполук у людському організмі.

Але існує й інша думка про шкоду цього барвника на організм за фізично-механічного контакту. Так як діоксид титану практично нерозчинний у водному, кислотному та лужному середовищі, тому він погано виводиться з людського організму, накопичуючись, осаджуючи, блукаючи організмом. Ці «непотрібні» частинки заважають нормальному функціонуванню людського організму, можуть завдавати механічних пошкоджень клітинам.

Науково довести це досить складно, потрібні багаторічні та дорогі дослідження. На даний момент неможливо однозначно стверджувати про шкоду чи корисність цієї харчової добавки, адже науково ні шкода, ні її нешкідливість не доведені.

Тому споживачі харчової продукції повинні самостійно приймати рішення про придбання продуктів харчування з використанням діоксиду титану або відмови від них. Якщо один покупець може вибрати продукцію непривабливого, бляклого або жовтуватого кольору, то інший віддасть перевагу білому продукту, навіть якщо йому відомо про додавання до нього харчової добавки E171 діоксиду титану.