Натуральні (природні) харчові барвники – це барвники, виділені фізичними способами з рослинних і тваринних джерел. Іноді їх піддають хімічної модифікації поліпшення технологічних і споживчих властивостей. Ряд барвників отримують не лише їх виділенням із природної сировини, а й синтетично.
Сьогодні для фарбування харчових продуктів пропонуються наступні натуральні барвники, як куркумін або турмерик (Е100), кармін (Е120), хлорофіли (Е140), аннато (Е160в), бета-каротин (Е160а), червоний буряковий барвник бетанін (Е1 фарбувальні речовини.
Наприклад, бета-каротин, виділений з моркви, за своєю хімічною будовою відповідає бета-каротину, отриманому мікробіологічним або хімічним шляхом (при цьому натуральний бета-каротин істотно дорожчий і тому рідко використовується в харчовій промисловості як барвник).
Область застосування натуральних барвників
Натуральні барвники застосовуються у всіх галузях харчової промисловості, особливо у молочній промисловості, а також у косметології та фармакології.